Odciągnięty pokarm: jak go przechowywać i podgrzewać

Kategoria: Ciąża i sprawy kobieceOdciągnięty pokarm: jak go przechowywać i podgrzewać
Angelika lat 27 asked 1 rok ago

Są sytuacje, które wymagają ściągania pokarmu na zapas. Zazwyczaj wtedy, gdy czeka nas rozłąka z dzieckiem albo czasowa niedyspozycja, która nie pozwala nam karmić piersią. Jak przechowywać i podgrzewać wcześniej ściągnięte mleko, by nadawało się do podania dziecku?

Nie bez powodu mówi się, że karmienie piersią to najbardziej higieniczny sposób na karmienie dziecka. Maluch otrzymuje pokarm bezpośrednio z piersi matki, co pozwala ograniczyć do minimum ryzyko przedostania się do mleka bakterii oraz uniknąć zepsucia pokarmu. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku ściągniętego pokarmu. Ściągnięte mleko jest narażone na wpływ bakterii i zanieczyszczeń, może też ulec zepsuciu, dlatego tak ważny jest nie tylko higieniczny proces odciągania pokarmu, ale również dalsze postępowanie z nim. Zarówno przechowywanie ściągniętego mleka, jak i jego późniejsze przygotowanie do podania muszą odbywać się z zachowaniem najwyższej ostrożności i higieny.

1 odpowiedzi
Lekarz Ogólny answered 1 rok ago

Jak przechowywać odciągnięty pokarm?

Ściągnięte mleko najlepiej jest przechowywać w specjalnych, szczelnie zamkniętych, wysterylizowanych woreczkach – szczególnie, gdy korzystamy z zamrażarki, w lodówce jednak można przechowywać pokarm również w zamkniętych plastikowych pojemniczkach, w które wyposażone są laktatory. Dzięki temu, pokarm nie będzie przelewany do kolejnego naczynia, a tym samym narażany na zanieczyszczenie. Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest temperatura przechowywania oraz czas ważności odciągniętego mleka. W temperaturze pokojowej nieprzekraczającej 21 stopni Celsjusza mleko może stać maksymalnie 12 godzin. W przypadku lodówki (3-5 stopni) ten okres przydatności wydłuża się nawet do 5 dni, a jeśli skorzystamy z zamrażalnika w lodówce – mleko nie straci swoich wartości przez 2 tygodnie. Najdłużej można przechowywać ściągnięty pokarm w zamrażarce, gdzie panuje temperatura ok. -20 stopni Celsjusza – nawet 6 miesięcy. Przechowując pokarm, należy zadbać również o szczelne zamknięcie pojemników. Butelki mają specjalne zakrętki, a do woreczków zazwyczaj dołącza się specjalne druciki do zawiązywania. Istotne jest również dokładne opisanie pokarmu. Każdy pojemnik powinien być oznaczony datą i godziną ściągnięcia pokarmu. Wykorzystując później takie mleko, w pierwszej kolejności sięgamy po najstarsze.

Jak podgrzewać ściągnięty pokarm?

Odradza się przygotowywanie pokarmu w kuchence mikrofalowej, która nierównomiernie podgrzewa (grozi poparzeniem dziecka!) oraz eliminuje wiele cennych składników zawartych w pokarmie. Najlepiej w tym celu wykorzystać specjalny podgrzewacz do butelek lub zanurzyć pojemnik z pokarmem w naczyniu z gorącą wodą. Podgrzewacz do butelek jest o tyle wygodniejszy, że pozwala nam uzyskać pożądaną temperaturę pokarmu – idealną do podania dziecku – i utrzymuje ją przez długi czas. W przypadku innych metod nie mamy takich gwarancji i trzeba samodzielnie to kontrolować. Jeśli rozmrażamy pokarm, można wstawić go do lodówki, by stracił swoją stałą formę, a następnie podgrzać. Nie zapominajmy o wstrząśnięciu pojemnikiem, by mleko miało jednolitą konsystencję. Rozmrożone mleko powinno być zużyte w ciągu 24 godzin, dlatego mrożąc je – wybierajmy woreczki o pojemności odpowiadającym jednorazowym potrzebom dziecka. Nie należy mieszać różnych porcji mleka.

Przygotowując odciągnięty wcześniej pokarm, musimy pamiętać przede wszystkim o zachowaniu higieny. Zanim zaczniemy, musimy dokładnie umyć ręce, a wszystkie potrzebne nam do karmienia rzeczy należy wysterylizować (m.in. butelki i smoczki). Zużyte woreczki po mleku należy wyrzucić (są jednorazowe!), a pojemniki dokładnie umyć i wyparzyć. To wszystko sprawi, że pokarm podany dziecku będzie niemal identyczny jak ten przyswajany prosto z piersi matki.