Czosnek znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Działa jak naturalny antybiotyk, pomaga m.in. w leczeniu chorób żołądkowo-jelitowych oraz górnych dróg oddechowych, zwalcza bakterie, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, a także zawiera wiele witamin i pierwiastków, które odżywiają organizm. O jego pozytywnym wpływie na zdrowie można by pisać całe książki.
Jak już wcześniej wspominaliśmy – nie każdy czosnek jest tak samo zdrowy, przy czym największe kontrowersje budzi warzywo importowane z Chin. Możesz o tym przeczytać w artykule: Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego. Dlatego najlepiej samemu zacząć go uprawiać. Wtedy będziemy pewni, że nie był on nawożony żadnymi szkodliwymi specyfikami. Plonów doczekamy się nawet w doniczkowej uprawie, musimy tylko przygotować odpowiednią glebę i zdobyć nasiona, np. w sklepie ogrodniczym, lub główkę rodzimego czosnku. Rodzimego, aby był przystosowany do polskich warunków pogodowych. Teoretycznie możemy użyć nawet zwykłego czosnku z marketu, ale często są one opryskiwane preparatami niepozwalającymi im kiełkować. Lepiej poprosić o kilka ząbków kogoś, kto już uprawiał to warzywo albo kupić je u zaufanego gospodarza.
Jak uprawiać czosnek na grządce
Gleba - piaszczysto-gliniasta, próchnicza i bogata w wartości odżywcze, czyli np. po nawożeniu kompostem. Powinna dobrze zatrzymywać wilgoć, ale jednocześnie być przepuszczalną. Wartość pH w okolicach 6-7,5. Przed sadzeniem należy ją wzruszyć np. grabiami lub widłami.
Stanowisko - słoneczne lub półcień. Ząbki należy sadzić w odstępach co piętnaście centymetrów na głębokość około trzech-czterech długości ząbka. Nie lubi towarzystwa warzyw strączkowych i kapustnych. Odstrasza mszycę, więc warto posadzić go w pobliżu kopru, marchewki, pomidorów i innych roślin, które chętnie atakują te owady.
Podlewanie - zbyt obfite sprawi, że czosnek zgnije, a przesuszanie gleby spowoduje, że ząbki będą niewielkie. Pilnujemy by gleba była wilgotna, ale nie mokra. Podlewamy regularnie w czasie formowania główki.
Termin sadzenia - czosnek ozimy, np. Harnaś, Huzar, Arkus, Zawrat, we wrześniu i październiku, a jary, np. Jarus, Cyryl, na początku wiosny. Rozsada jesienna cechuje się większymi plonami. Na zimę można ściółkować korą, trawą, liśćmi, włókniną.
Zbiory - czosnek ozimy w okolicach września, a jary w lipcu. W czasie wzrostu warto ucinać pędy kwiatostanów, bo dzięki temu czosnek będzie miał większe ząbki. Główki zostawione w glebie zbyt długo zaczynają pękać, dlatego wybieramy je, kiedy szczypior zacznie się łamać i żółknąć. Główki obsuszamy na słońcu i oczyszczamy z brudu.
Czosnku nie należy sadzić rok po roku w tym samym miejscu. Nie lubi tego i zwiększa się ryzyko powstawania chorób. Do sadzenia wybieramy ząbki średnie lub duże.
Jak uprawiać czosnek w doniczce
Gleba - identyczna jak przy uprawie na grządce. Dobrze sprawdza się ziemia uniwersalna do kwiatów, zmieszana z piaskiem w proporcjach 4:1. Warto dodatkowo zasilić ją kompostem.
Stanowisko - słoneczne lub półcień, czyli okno południowe, południowo-wschodnie lub południowo zachodnie.
Doniczka - głęboka na przynajmniej 20 cm. Średnica nie mniejsza niż 10 cm dla jednego czosnku. Dobrze jest stosować kwadratowe pojemniki, bo w takich o bokach długości np. 20 cm możemy zasadzić nawet do czterech ząbków. Gęstsze sadzenie zmniejsza plony.
Podlewanie - zbyt obfite sprawi, że czosnek zgnije, a przesuszanie gleby spowoduje, że ząbki będą niewielkie. Pilnujemy by gleba była wilgotna, ale nie mokra. Podlewamy regularnie w czasie formowania główki.
Nawożenie - czosnek należy systematycznie nawozić kompostem, biohumusem lub nawozem ogólnym.
Termin sadzenia - można sadzić cały rok.
Zbiory - ze szczypiorku można korzystać cały czas. Główki mogą być liche albo nawet w ogóle się nie zawiązać, jeśli czosnek miał za małą doniczkę, niedostatek słońca lub wartości odżywczych w glebie. Wyciągamy główki z gleby, gdy połowa szczypioru już się położy.
Please login or Register to submit your answer