Od paru lat choruję na żołądek. Od 2 lat leczę się na refluks. Mam straszną niedowagę, przy wzroście 160 cm ważę 41 kg. Często robię badania krwi i są okej. Tarczyca też jest okej. Odkąd pamiętam - mam problemy z wagą, nigdy nie ważyłam więcej niż 45 kg. Bardzo szybko tracę wagę, ponieważ jestem osobą bardzo nerwową. Chciałabym bardzo przytyć, bo wstydzę się swojego ciała i swoich odstających kości. Wiem, że to po części moja wina, bo jem nieregularnie. Zdarza się dzień, że jem bardzo dużo, a czasem nic nie jem. Nie wiem, od czego to zależy. Czy jest jakiś sposób, żebym przytyła?
Witam.
Dieta oparta na prawidłowych nawykach żywieniowych, dostarczająca odpowiednich ilości kalorii, może pomóc zarówno w utracie, jak i przybraniu na masie ciała. Sprawdź, jakie jest Twoje zapotrzebowanie energetyczne (nie mogę tego stwierdzić bez Twojego wieku), np. na podstawie wzoru Harrisa-Benedicta: pomnóż wynik przez współczynnik aktywności fizycznej (jeśli nie jesteś aktywna 1,2; jeśli aktywność jest umiarkowana - 1,4 i 1,6 jeśli wysoka), po czym dodaj do tego na początek około 300 kcal. Warto znać zasady diety przy chorobie refluksowej. Poniżej przedstawiam produkty zalecane w diecie:
Produkty zalecane przy refluksie:
pieczywo czerstwe, pszenne, jasne, ziemniaki gotowane (purre), chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem, ryby, chude mięsa - cielęcina, schab, królik, indyk, kurczak (bez skóry), w małych ilościach wołowina, chude wędliny (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica), marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak, kiełki, owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów, niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej), przyprawy łagodne (bazylia, oregano, ząbek czosnku, przyprawy ziołowe, np. koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia, koperek), raz w tygodniu mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego - domowej roboty, produkty powinny być gotowane, pieczone w folii, duszone bez obsmażania, gotowanie na parze, smażone beztłuszczowo.
Produkty zakazane przy refluksie:
świeże pieczywo, wszelkiego rodzaju tłuste mięsa i wędliny, np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka, baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson, potrawy typu fast-food, sery żółte, topione, sery typu camembert i brie, fromage, pleśniowe, warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, pomidory, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa, czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe, napoje gazowane - powodują odbijanie się i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku, napoje czekoladowe, soki cytrusowe, pomidorowy, alkohol, ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry, potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret, potrawy smażone, duszone z obsmażaniem, trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayenne, ostrą paprykę, papryczki pepperoni, pikantne sosy pomidorowe.
Jeśli ułożenie jadłospisu lub przybieranie na masie ciała nadal będzie stanowiło problem, warto udać się do poradni dietetycznej.
Please login or Register to submit your answer